Author Archives: Ian

Shopping Mall, Cardiff

Situated on Queen Street, right in the heart of Cardiff, Queens Arcade houses some of the city’s most exciting and well known stores and independent boutiques, plus a range of sports specialist brands. The brief we were given for this project was for a wall wash effect for two corridors and the central rotunda area of this covered shopping mall in central Cardiff. Having carried out a site survey and after several meetings with the designer we were able to achieve this by using a high output wall wash system which consisted of 1 watt constant current LEDs which we made up into bespoke 1200mm long modules. These modules were then mounted on to the walls of the shopping mall and installed into existing alcoves. All these were controlled from one central pc-based control unit. However, this control unit was 400 yards away on the roof of the shopping mall – we therefore had to install specialised DMX signal boosters to allow control from such a long distance. The owners of the shopping mall wanted the lighting to become a focal point of the building so the system was progrmamed to run a slow cycle of the client’s three corporate colours. The system we installed illuminates the top floor walls and the domed ceiling of the shopping mall. The installation (by a 3-man team) was straightforward but due to the shops in the shopping mall being open during the day, the installation had to take place at night time and took a total of 5 nights to complete.

Illuminated Bar Front, Jersey Opera House, Jersey, Channel Islands

We were commissioned by one of Jersey’s leading commercial and domestic interior specialists to assist with their refurbishment of the Upper Circle Bar in the Jersey Opera House. Finished with comfortable, stylish furnishings and with a capacity for 100 people, they wanted us to create an eye-catching lighting feature in the bar. We suggested a “window effect” on the front of the bar. The client was worried that this effect would be too cumbersome but we designed it so that it would not occupy too much of the internal space of the bar. We were also able to reassure the client that the system would be low maintenance. Having had several discussions with the client, we decided to utilise the LiteTile system in order to produce 4 slimline panels – with colour-changing LEDs along the top and bottom of each glass-fronted panel. Each panel is just 20mm deep and is a “sandwich” of materials with glass on the front, but because of the way the panels were assembled there is minimal chance of damage to the front of the bar. These panels were then installed into the bar carcass and then an ornate wooden frame was mounted over the front. The installation was carried out by a 1-man team over 2 days. This lighting system is controled via a remote wi-fi system and the bar staff are able to select the colours they want displayed to suit special events in the bar or seasons of the year.